Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Platí stále, že myslet je houby vědět, nebo to neplatilo nikdy ?

V tradovaném lidovém příměru, který se nejčastěji říká ve vulgárnějším stylu, se odráží dávná zkušenost, že mnohé názory, které si člověk ve svém vnitřním světě vyfabuluje, se mohou ukázat jako mylné.

Nebo špatné. K tomu je třeba rozlišit význam myslet si něco, nebo o něčem, jako vnitřní názor a nebo myslet takzvaně obecně, což asi lépe vystihuje sloveso přemýšlet.   

Veškerá existenční úroveň lidstva na Zemi je výsledkem procesu myšlení. Myšlení a procesy myšlení zkoumají  armády vědátorů. Pro laiky o tom přednáší pan doktor Koukolík (*1941). O rozvoji myšlení pojednává publikace s názvem Červená královna - Sexualita a vývoj lidské přirozenosti - první vydání 1993  Matt Ridley (*1958). Zde je možné se setkat s názorem, že myšlení se u člověka vyvíjelo a vyvinulo jako potřeba (nebo nutnost) obelstít, nebo zmanipulovat své okolí v tlupě při získávání různých výhod, nebo zastírání svých sexuálních avantýr. Nejspíš asi nějak tak, jako se u jiných živočišných druhú vyvinuly jiné druhotné pohlavní znaky, třeba jako velký ocas u páva.  Stále platí, že myšlení jako neurofyziologický proces je nezcizitelným duchovním statkem každého člověka. Co se děje v hlavě, resp. mozku každého jednoho, nejde poznat, přečíst nebo s jistotou hodnotit až do chvíle dokud to sám neřekne, nenapíše či jinak nesdělí.  

Od pojmu myšlenka (idea) se odvozuje ideologie, jako soubor myšlenek (názorů), které se pokoušejí vysvětlit existenci a chování okolní reality. Ideologie (nebo víra) provázejí člověka od chvíle, kdy se stal člověkem.  Ve všech řežbách o zdroje a moc po celou historii lidstva vystupuje ideologie jako zástupný atribut k odůvodnění všech agresivních válek.  Ve jménu ideologie byly spáchány nejstrašnější zločiny. Hlásání víry pravé, nebo šíření jakékoliv ideologie doprovází vždy stejné průvodní jevy.  Nátlak nebo manipulace vyžadující podřízení a přizpůsobení a perzekuce a ostrakizace jiných názorů.  Proto je nejčastějším myšlenkovým produktem všech věrozvěstů základní teze, kdo myslí jinak než já, myslí špatně, je pomýlený, je zaostalý, patologicky postižený.

Manipulace a strategie vycházející z určité ideologie doprovází všechny souboje lidských uskupení. Nakonec se však vítězná elita vždy chová v rozporu s ideologickými pravidly, čemuž se lidově říká dvojí metr, nebo kázání vody a pití vína. S vědomím největší složitosti veškerého myšlenkového chaosu se takzvaný prostý lid uchyluje k oportunistickým manévrům spočívajícím v postoji řeknu vrchnosti co chce slyšet a myslím si svoje. Tak tomu bylo a je ve všech režimech. Každá mocenská klika a vládnoucí moc si myslí, že ovládá myšlení svých ovládaných poddaných. Využívá k tomu sítě svých placených hlídacích Bretschneiderů, v dnešní době pak zmanipulovaných sociologických průzkumů a monitorování takzvaných sítí sociálních, které jsou produktem elektronické debilizace.  Nejčastějším úkazem manipulace mysli je veškerá reklama a oslavná propaganda vládnoucí moci. V dobách reálného socialismu se říkalo, že lid buduje socialismus, ale lidi na to většinou kašlou. 

Myšlení je vlastnost, o které si člověk, pán přírody, myslí, že se jím odlišuje od všeho živého i neživého na zdejší planetě a možná i vesmíru. Je zásadní otázkou, jak myšlení vede k poznání a zda míra poznání je určující pro úroveń myšlení. Krásným příměrem je vyjádření pana rady Vacátka (Hříšní lidé) - je tak hloupý, až je geniální. Proto je myšlení a způsob myšlení častým terčem lidové slovesnosti. Někteří si k tomu myslí, že existuje ještě větší vesmírná myslící autorita, která hemžení na planetě z dálky i z blízka pozoruje, a buď nenápadně řídí, nebo zasáhne, až se zdejší myslící tvorové začnou řezat, směřujíce ke svému vyhubení.  Jiní někteří si myslí, že myslí a jiní si o nich myslí, že nemyslí.  
--------------------
Petr Neužil (*1962) je světově uznávaným kardiologem. V roce 2009 se stal šéfem Kardiologického oddělení Nemocnice Na Homolce, které se může pochlubit nejnovějšími metodami léčby. Odpověděl na otázku: Neurologové často říkají, že mozek je záhada. Zajímalo by mě, jestli je pro vás stále záhadou něco ohledně srdce. Odpověď: Srdce je krásné právě proto, že ho nikdy úplně nepoznáte. Absolutního poznání podle mého nikdy nedosáhneme v žádné oblasti. Myslím, že určité principy možná začal tušit Einstein, ale přestal včas, aby se z toho nezbláznil. Mám tedy pocit, že jde o přirozenou blokaci našeho mozku, který nedokáže pochopit, proč tady jsme, jinak bychom zešíleli.
---------------------
Cit:  Pan Fajst se obrátil a díval se na všecky, ale nejvíc se díval na mě, jestli se nesměju, a já se díval jinam.  Ale pan Fajst se porád na mě díval, jestli si nemyslím: „Pan Fajst vepřovou zblajz, pak koupil koninu pro celou rodinu.“ Já jsem si to myslil, ale on mně nemohl nic říct, protože jsem to neříkal, a tak pravil: „Ty si dej taky pozor, já už tě dlouho pozoruju.“ konec cit. (Karel Poláček 1892 -1945, Bylo nás pět)

Autor: Václav Fischer | úterý 2.5.2023 12:18 | karma článku: 8,70 | přečteno: 346x
  • Další články autora

Václav Fischer

Digitalizace postupuje

Údajně se má v parlamentě projednávat zákonné právo občana komunikovat se státem nedigitálně, tedy po staru, papírově neboli of line.

13.4.2024 v 13:11 | Karma: 7,17 | Přečteno: 224x | Diskuse| Politika

Václav Fischer

Osm dní, které utvořily Řím - Augustus

Dokumentární historický seriál Velká Británie, 2017, 8x45 min. Prúvodce pořadem Bettany Hughesová se zaměří na osm dní, které utvořily, prověřily a definovaly dějinný vývoj Římského impéria.

9.3.2024 v 10:34 | Karma: 10,56 | Přečteno: 214x | Diskuse| Politika

Václav Fischer

Americký prezident - film z roku 1995

Na Česko-Slovenské filmové databázi 64%. Podtitulky komedie, drama, romantický (viz https://www.csfd.cz/film/7619-americky-prezident/prehled/).

31.1.2024 v 14:37 | Karma: 6,53 | Přečteno: 177x | Diskuse| Společnost

Václav Fischer

Brave New World

Tanky se řítí po pláni a ničí vše co je v cestě, z letadel a lodí dští palebný oheň a postavy nepřátel se rozstřikují jako prskavky v tratolištích krve.

22.12.2023 v 14:28 | Karma: 14,14 | Přečteno: 413x | Diskuse| Politika

Václav Fischer

Doprava - nejvděčnější téma, aneb, kdo smí řídit.

Hm, tak 75+ jezdí všude 40, mají klobouček na stranu, drny za blatníkem a upadlý vejfuk. Určitě vzpomínka k naštvání a možná i častá osobní zkušenost.

11.11.2023 v 11:34 | Karma: 23,25 | Přečteno: 575x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Česko a Německo sdílí pohled na válku Ruska proti Ukrajině, řekl Pavel

29. dubna 2024  6:03,  aktualizováno  17:15

Česko a Německo podle prezidenta Petra Pavla sdílí pohled na válku Ruska proti Ukrajině, na...

Hromadná nehoda poblíž letiště uzavřela Pražský okruh, jedno z aut skončilo na střeše

29. dubna 2024  16:33,  aktualizováno  17:10

Všechny složky integrovaného záchranného systému zasahují na 27. kilometru Pražského okruhu, kde...

Čarodějnice bez ohňů? V části Česka vydali zákaz, hrozí požáry

29. dubna 2024  15:14,  aktualizováno  17:02

Ve Středočeském kraji se od úterý nesmí zapalovat oheň, a to ani na zahradách v blízkosti lesa nebo...

Lihový boss Březina se ve vězení napravil a změnil hodnoty, tvrdí znalkyně

29. dubna 2024  16:55

Lihový boss Radek Březina, který si odpykává třináctiletý trest vězení za obří daňové podvody, se...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

  • Počet článků 35
  • Celková karma 8,09
  • Průměrná čtenost 644x
Elektronická grafomanie  zříceniny ze zřícenin.

Seznam rubrik