Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Pánové Huxley a Orwell jsou stále zde. Byli jasnozřiví?

V četných odkazech a citacích čteme jména autorů dystopických románů, které, ač napsány téměř před sto lety, v mnoha směrech oslovují dnešní čtenáře svou mrazivou předpovědí.   

Prvním z nich je Aldous Leonard Huxley (1894 - 1963), anglický spisovatel a filozof, který od roku 1937 pracoval ve Spojených státech. Nejvíce proslul svým románem s názvem Brave New World (1932), v češtině vyšlo jako Konec civilizace (1933 a 1970). Dalším známým autorem je George Orwell (1903 - 1950), britský novinář, esejista a spisovatel.  Světovou popularitu si získaly jeho alegorické antiutopické romány Farma zvířat (1945) a 1984 (1949) popisující nehumánnost totalitních režimů. 

Huxley ve svém Konci civilizace brilantně popisuje výrobu lidí ve zkumavkách a jejich "predestinaci" (předurčení) a zařazení do příslušné kasty.  V laboratorních líhních se vytvářejí klonovaná lidská embrya, ze kterých vznikají desítky identických blíženců nižších kast.  Posilování společenské soudržnosti zajišťuje užívání neškodné a nenávykové drogy zvané soma a pravidelné konání náboženských obřadů v podobě sexuálních pobožností souladu. Vybočení z řádu společenských pravidel a konvencí, ke kterým zejména patří společenská slušnost co nejvíce střídat sexuální partnery, se postihuje a trestá. Knihy, minulost a historie jsou vymazány. Společnost je dokonale identická a dokonale stabilní. Ideologickým heslem je komunita, identita, stabilita.     

Orwellova Farma zvířat byla napsána v průběhu druhé světové války a vydána v srpnu 1945. Je to alegorická novela karikující politické vztahy a děje mezi lidmi. Skupina zvířat, se vzbouří, vyžene lidi z farmy, na které žije, a vede ji sama. Vlády se ujmou prasata a jejich vláda se postupně zvrhne v tyranii. Prasata soustřeďují větší a větší moc v čele s diktátorem Napoleonem. Všechna přikázání se změnila v jedno: Všechna zvířata jsou si rovna, ale některá jsou si rovnější. Příběh vrcholí hostinou, na které jsou společně prasata a lidé. Zvířata shledávají, že již nelze odlišit prasata od lidí. Kniha poprvé vyšla v češtině již v roce 1946, avšak později byl Orwell na seznamu zakázaných autorů. 

Román George Orwella 1984 (v anglickém originále vypsáno slovy Nineteen Eighty-Four) byl dokončený v roce 1949. Popisuje svět, v němž vládne absolutní totalita, kterou živí permanentní, „udržovací“ válka mezi třemi kontinentálními mocnostmi. Společnosti vládne Strana a cokoli proti kolektivnímu myšlení Strany je krutě trestáno, lidská individualita se stává zločinem.  Kniha, ze které pochází známý výrok "Velký bratr tě sleduje !",  se stala jedním z nejzásadnějších literárních děl 20. století. 

Oba zmínění autoři nemohli mít ani zdání o tom, co se stane za dalších sto let a kam postoupí svět v rauši elektronického smogu a návazných technologických aplikací. Oba opustili náš svět v polovině dvacátého století, kdy se lidstvo vzpamatovávalo z hrůz 2. světové války, prvních atomových výbuchů nad Japonskem a v bipolárně rozděleném světě zavládla namísto horké válka studená. Hlavnm terčem tehdejších sci-fi úvah obou autorů, rozvíjených na téma autoritativních diktátorských režimů, byl jednoznačně tehdejší Sovětský svaz, kde až do roku 1953 vládl krvavý car Stalin.  Nicméně, v obecnějším pohledu se oběma autorům podařilo v mnoha směrech vystihnout nehynoucí rysy lidské populace. Agresivní chamtivost vedoucích světových představitelů a mocností a trvalý boj o zdroje, území a moc, manipulativně zakrývaný ideologickou, rasovou a národnostní nesnášenlivosti a nenávisti. 

V současné době spěje technologický vývoj mílovými kroky k velmi podobným situacím a scénám, které jsou popsány ve výše uvedených dílech obou autorů.  Kamery na každém kroku jsou schopné identifikovat osoby podle obličeje a vytváření sociálního profilu, které je realitou v dnešní Číně, se dříve nebo později prosadí i v zemích kolektivního západu.  Stejnopohlavní páry si nechají v náhradní matce na odnosit děti.  Kdo nesdílí stejný názor bude ostrakizován,  umlčen nebo uvězněn.  

Závěrem ukázkový výběr z textu románu 1984: "Z obrazovky se rozežvanil jakýsi vzrušený hlas. Útržky triumfálních frází se prodíraly hlukem: „Jedinečný strategický manévr - dokonalá koordinace - naprostá porážka - půl miliónu zajatců - úplná demoralizace - celá Afrika pod kontrolou - dovést válku v dohledné době k vítěznému konci - vítězství - největší vítězství v dějinách lidstva. Hlas z obrazovky stále ještě chrlil hlášení o zajatcích, válečné kořisti a vraždění. Číšníci se vraceli ke své práci. Jeden se blížil s lahví ginu. Winston ve svém blaženém snu ani nevěnoval pozornost tomu, že mu dolévá sklenici. Už neběžel, ani nejásal. Byl zase na Ministerstvu lásky, všechno bylo odpuštěno, duši měl bílou jako sníh. Miloval Velkého bratra".
-------------------------------------------------
Zdroje: 
https://cs.wikipedia.org/wiki/George_Orwell
https://cs.wikipedia.org/wiki/Aldous_Huxley

Autor: Václav Fischer | pátek 4.8.2023 12:20 | karma článku: 21,87 | přečteno: 482x
  • Další články autora

Václav Fischer

Digitalizace postupuje

Údajně se má v parlamentě projednávat zákonné právo občana komunikovat se státem nedigitálně, tedy po staru, papírově neboli of line.

13.4.2024 v 13:11 | Karma: 7,17 | Přečteno: 224x | Diskuse| Politika

Václav Fischer

Osm dní, které utvořily Řím - Augustus

Dokumentární historický seriál Velká Británie, 2017, 8x45 min. Prúvodce pořadem Bettany Hughesová se zaměří na osm dní, které utvořily, prověřily a definovaly dějinný vývoj Římského impéria.

9.3.2024 v 10:34 | Karma: 10,56 | Přečteno: 214x | Diskuse| Politika

Václav Fischer

Americký prezident - film z roku 1995

Na Česko-Slovenské filmové databázi 64%. Podtitulky komedie, drama, romantický (viz https://www.csfd.cz/film/7619-americky-prezident/prehled/).

31.1.2024 v 14:37 | Karma: 6,53 | Přečteno: 177x | Diskuse| Společnost

Václav Fischer

Brave New World

Tanky se řítí po pláni a ničí vše co je v cestě, z letadel a lodí dští palebný oheň a postavy nepřátel se rozstřikují jako prskavky v tratolištích krve.

22.12.2023 v 14:28 | Karma: 14,14 | Přečteno: 413x | Diskuse| Politika

Václav Fischer

Doprava - nejvděčnější téma, aneb, kdo smí řídit.

Hm, tak 75+ jezdí všude 40, mají klobouček na stranu, drny za blatníkem a upadlý vejfuk. Určitě vzpomínka k naštvání a možná i častá osobní zkušenost.

11.11.2023 v 11:34 | Karma: 23,25 | Přečteno: 575x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Ministr Rakušan vystoupí na tiskové konferenci. Promluví o aktuální situaci

29. dubna 2024  12:20

Přímý přenos Ministr vnitra Vít Rakušan promluví na pondělní tiskové konferenci o aktuálních tématech. Vyjádřit...

Za výbuchy ve Vrběticích stojí Rusko. NCOZ kvůli nespolupráci kauzu odložila

29. dubna 2024  11:12,  aktualizováno  12:08

Kriminalisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) odložili případ výbuchů skladů...

Většina práv jako u manželů a přiosvojení dětí. Pavel podepsal zákon o svazcích LGBT+

29. dubna 2024  12:07

Stejnopohlavní páry budou moci od příštího roku uzavírat partnerství s většinou práv, jaká mají v...

Do zahradního jezírka u Berouna spadlo batole, vrtulník ho převezl do Prahy

29. dubna 2024

V Hlásné Třebani na Berounsku spadlo v neděli rok a půl staré dítě do jezírka u rodinného domu. Na...

  • Počet článků 35
  • Celková karma 8,09
  • Průměrná čtenost 644x
Elektronická grafomanie  zříceniny ze zřícenin.

Seznam rubrik